Saturday, December 8, 2012

Waktu terbaik utk makan vitamin

 Credit to : Wondermum

"Bila nak makan vitamin C ni?"
"B-Complex ni kena ambil lepas makan ye?"
Boleh ke nak makan Alfalfa sebelum tido?"

Ha...inilah antara soalan soalan yg popular sejak saya menjadi mengedar dan pembekal rasmi vitamin dan supplement Shaklee ni ye...Ya saya juga seperti anda dulu...masa awal-awal nak makan vitamin, pasti akan teragak-agak...bila nak makan itu, nak makan ini...minum ESP lagi...hendak lagi klau Set B-Breastfeeding yang ada 4 jenis vitamin...tak kan nak telan semua skali kan? kan?

Jadi, Bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai? Biasanya saya mencadangkan agar pengambilan vitamin pada sebelah malam (Selepas makan malam) bagi memudahkan. Rule of thumb ialah, badan lebih mudah menyerap nutrient pada waktu malam (waktu tidur). Tapi, tak semua ingat nak telan vitamin pada waktu malam ye....(termasuklah saya)...sebab contohnya, bila nak tidurkan anak, pasti saya akan tertidur sekali...
 
*
*
*
 
Walau bagaimanapun, terdapat general rule dalam pengambilan vitamin, sebagai panduan buat semua:

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air dan elakkan pengambilan bersama makanan berlemak/berminyak.

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

OSTEMATRIX (Kalsium) : Seeloknya diambil bersama minuman bersusu, atau diambil sebelum tidur. Sebagaimana susu dikatakan sebagai minuman untuk membantu kita tidur, kalsium dikatakan ada fungsi yang sama.

LECITHIN : Diambil bersama2 vitamin larut lemak lain.
 
 
APA YANG TIDAK DIGALAKKAN

1. JANGAN Mengambil alfalfa bersama-sama vitamin E kerana ia boleh mengganggu penyerapan alfalfa.

2. JANGAN Mengambil supplement zat besi (Iron) bersama-sama Ostematrix kerana zat besi boleh mengganggu penyerapan kalsium. Walau bagaimanapun kini zat besi sudah dilengkapi bersama2 VitaLea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua2nya pada masa berlainan untuk mengelakkan gangguan penyerapan di antara kedua-duanya.

3. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu penyerapan. Ambillah vitamin &  mineral dalam kadar yang telah dicadangkan, kerana pengambilan vitamin/mineral yang berlebihan, terutama vitamin larut lemak boleh membahayakan kesihatan kerana ia disimpan di dalam badan dan boleh menjadi toksik.
Sekiranya anda merasakan praktik anda mengambil vitamin sekarang tidak mendatangkan kesan yang memuaskan, anda boleh cuba mengambilnya mengikut cadangan di atas. Walau bagaimanapun, ia bukanlah muktamad dan masih bergantung kepada tubuh badan kita.
 
 
JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE

Bagi memudahkan panduan kebanyakan pelanggan Wondermum, kami mencadangkan waktu pengambilan vitamin dan supplemen Shaklee seperti dalam ENTRY ini:

WaktuCadangan Pengambilan
Pagi  B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi  ESP
Tengah Hari  Vitamin C dan Alfalfa
Minum Petang   ESP
Makan Malam Lecithin/Kalsium/Vitamin E
SupplementCadangan Pengambilan
Zinc Seminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
Nutriferon Seminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shake Boleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
Alfalfa Ambil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.
Lelaki juga boleh guna jadual ini mengikut kesesuaian.
Mudahkan? Apa-apa pun, jadual pengambilan vitamin dan supplemen ini hanyalah panduan kepada anda semua namun kesesuaiannya masih bergantung kepada individu..Selamat mencuba!!
 _____________________________________________________________________
 
Hubungi saya untuk mendapatkan HARGA ISTIMEWA dan konsultasi percuma!!!
Email : neni_susanti@yahoo.com
H/P : 019-4444983 (SMS/WhatsApp)
FB : http://www.facebook.com/NeniSusanti
Fan Page : http://www.facebook.com/CantikSihatSecaraSemulajadi 
^^
 

Kebaikan ESP untuk orang gastrik...

Sesiapa sahaja berisiko untuk menghidap penyakit gastrik. Secara umumnya, gastrik dikenalpasti apabila seseorang mengadu sakit perut ketika lapar.

Tanda gastrik mudah dikesan kerana ia menyebabkan ketidakselesaan pada perut. Antara tandanya ialah :

* Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
* Rasa senak, berangin atau pedih
* Rasa tidak selesa
* Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
* Rasa mual (loya) dan muntah
* Hilang selera makan
* Berat badan turun (pada peringkat teruk)
Jika sampai peringkat teruk, ulser perut menyebabkan pendarahan dan ia boleh dilihat dalam 2 bentuk iaitu :
* Najis menjadi hitam seperti tar
* Muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi

Sumber : SihatSelalu

Kini pesakit gastrik ada alternatif untuk mengurangkan rasa kesakitan. Anda disarankan untuk mengambil Energizing Soy Protein. Kita ikuti testimonial yang saya ambil dari group Pengguna Shaklee di Facebook.
 
 
Pengalaman dilla sendiri. (Gastrik)

dilla kena gastrik dr darjah 4..tiap2 thn paling bnyk puasa dlm 2minggu je..puasa 3-4ari..gastrik dtg..pas tu tak puasa 2-3ari..mcm tulah tiap2 thn..bila gastrik dtg mesti nk muntah baru lega..pedih ulu hati jgn ckp le...

hospital mana dilla tak pernah pergi??klg,ipoh,sg petani,tapah semua dilla pernah pergi sbb sakit sgt tak tahan.mkn ubat pula..mcm2 dh mkn..gama...t, susu kambing, ubat itu..ubat ini..minyak ini..minyak itu..tp tak baik2 juga..makan pun tak boleh silap. kalau mkn benda berangin..siap le!!!sakit smpai nangis2..

tp utk pertama kalinye..thn ni dilla berpuasa dgn shaklee..Alhamdulillah dilla baru tinggal 8hari sbb period sahaja!dilla juga menyusukan anak..Alhamdulillah dgn izin dr Allah dilla masih bertenaga, dah 10hari berpuasa tanpa ada tinggal pun sbb sakit gastrik..syukur sgt. 
 
 
Hubungi saya call/sms 019-4444983 atau email saja di neni_susanti@yahoo.com untuk konsultasi percuma dan membuat order ESP.

Friday, December 7, 2012

Collagen Powder....


Hah!!! Ini lah dia Collagen Powder...
Memandangkan bln ni adalah bulan promosi Beli 6 Percuma 1 utk Collagen Powder ini... Jom citer Pasal Collagen Powder ni dulu yer... Dan khasiat dia apa... ^^
__________________________________________________________________

Untuk rasa lebih sihat, kulit lebih muda menawan

Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.
  ____________________________________________________________

Hubungi saya untuk mendapatkan HARGA ISTIMEWA dan konsultasi percuma!!!
Email : neni_susanti@yahoo.com
H/P : 019-4444983 (SMS/WhatsApp)
FB : http://www.facebook.com/NeniSusanti
Fan Page : http://www.facebook.com/CantikSihatSecaraSemulajadi 
^^




There was an error in this gadget